Zo blijven jouw kamerplanten langer leven

Deze tips en trucs zorgen ervoor dat je bloemsierkunst soepel verloopt en langdurige resultaten oplevert. Veel bloemenkunstenaars gebruiken misschien al een aantal van deze tips en trucs, maar voor diegenen die nieuw zijn in de bloemisterijbranche, kijk eens naar deze tips om je te helpen met je bloemstukken:

1. Knip bloemen altijd schuin af

Bereid de stelen voor door ze op de gewenste lengte af te knippen en de uiteinden van de stelen schuin af te knippen. Dit zorgt ervoor dat een zo groot mogelijk oppervlakte van de stelen het water op kan nemen. Ook zorgt het er voor dat de stelen niet plat tegen de bodem aan gaan zitten, wat kan leiden tot het niet opnemen van water. Zet ze na het knippen meteen in het water. Sommige stelen vormen snel een ‘schurft’ over verse sneden als ze aan de lucht worden blootgesteld, hierdoor kunnen ze moeilijk water absorberen. Sommige stelen doen dit niet, maar het is een goede vuistregel om alle bloeiende planten na het knippen direct in water te zetten.

2. Verwijder het gebladerte dat onder het waterniveau komt

Je kunt stelen meestal vrij gemakkelijk met je handen strippen, maar het kan zijn dat je af en toe een schaar of bloemensnijder moet gebruiken. Het is belangrijk om het gebladerte uit het water te houden, omdat het een groei van bacteriën veroorzaakt, die op hun beurt ervoor zorgen dat je bloemen sneller afsterven.

3. Gebruik een schone vaas

Als je dezelfde vaas herhaaldelijk gebruikt voor verse bloemen, is het belangrijk om de vaas te wassen tussen de boeketten door (niet alleen afspoelen, maar ook zeep en heet water gebruiken). Door bacteriën sterven je bloemen namelijk veel sneller af.

4. Verfris het water dagelijks

Deze extra stap kan helpen om de levensduur van je bloemen aanzienlijk te verlengen. Wanneer je het water ververst, verwijder je de bacteriën. Afhankelijk van je opstelling kan het echter lastig zijn om je stelen uit de vaas te verwijderen om het water volledig te vervangen. In dit geval voeg je gewoon dagelijks vers water toe aan je bloemen.

5. Geef je bloemen wat bloemenvoedsel

Ken je die kleine pakketjes die je vaak krijgt als je bloemen koopt? Ze zijn het waard om te gebruiken! De suikerachtige formule voedt je bloemen en houdt ze langer levendig. Je kunt ook online plantenvoeding kopen om bij de hand te houden voor als je de pakjes niet bij je bloemen aankoop krijgt.

kamerplant onderhouden

6. Gebruik verse, lokale en seizoensbloemen

Een van de dingen leuk zijn aan bloemendesign is dat het een klein stukje van het buitenleven in onze huizen brengt. Wij zijn van mening dat je de mooiste bloemen het dichtst bij je eigen huis vindt. Of het nu gaat om mooie Pioenen en Dahlia’s in de zomer, of altijd groene takken en gedroogde hortensia’s in de winter, de natuur geeft ons zoveel moois om van te genieten!

7. Neem onverwachte elementen op

Een leuke manier om je arrangementen interessant te maken is het gebruik van niet-traditionele botanische elementen. Bosbessentakken, artisjokken of granaatappels zijn leuke opties. Bijna alles wat groeit kan in een arrangement worden gezet – zelfs als je palen of draad moet gebruiken om ze goed vast te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *