Waarom kiezen voor een plafondventilator?

Plafondventilatoren zijn luchtverversers die je koel houden en er tegelijkertijd cool uitzien. Er zijn veel voordelen aan het inbouwen van plafondventilatoren in het ontwerp van uw huis, die verder gaan dan het koelen van een kamer. Het gebruik van plafondventilatoren door het hele huis vermindert de energiekosten enorm, terwijl het ook comfort, stijl en mooie binnenverlichting biedt.

Sinds de uitvinding van de elektrische plafondventilator in 1887 is de werking vrijwel onveranderd gebleven: wanneer de temperatuur stijgt, ruk je een ketting aan of voel je dankzij een afstandsbediening direct verlichting wanneer een bries van boven naar beneden waait. Plafondventilatoren veranderen de temperatuur niet, maar ze laten lichaamswarmte wegvloeien door vocht te laten verdampen. Dit alles voor relatief weinig geld.

Hoewel hun verkoelende werking door de jaren heen consistent is gebleven, zijn de ventilatoren zelf aan veranderingen onderhevig geweest. Nieuwe bladvormen en verbeterde motoren verplaatsen de lucht efficiënter dan ooit, terwijl slimme bedieningselementen snelheden met grotere precisie kalibreren. Dan is er een explosie aan stijlen, wat het gemakkelijk maakt om een fan te vinden die bij uw inrichting past. Meer weten over plafondventilatoren? Lees dan maar snel verder.

Verkoelende werking plafondventilatoren

Plafondventilatoren zijn uitermate nuttig om te verkoeling te brengen, wanneer ze lucht over de huid bewegen. Ze koelen ons lichaam op twee manieren: door verdampingskoeling te ondersteunen en door convectiekoeling te stimuleren. Als de luchtbeweging, veroorzaakt door een plafondventilator, de huid van iemand niet raakt, wordt de ruimte warmer zonder koeling.

plafondventilator in de woonkamer
plafondventilator in de woonkamer

De effectiviteit van een ventilator

Van elke nieuwe plafondventilator die tegenwoordig wordt verkocht, staat de werkzaamheid ervan vermeld op de label. Doeltreffendheid is een efficiëntiewaardering waarbij de uitvoer en invoerhoeveelheden verschillende eenheden hebben. Voor ventilatoren is de mate van werkzaamheid de hoeveelheid lucht die u krijgt voor de hoeveelheid elektrische energie die u erin steekt. De eenheden zijn kubieke voet per minuut (cfm ) van luchtstroom per watt (W) van elektrisch vermogen. Een goede fan geeft u meer dan 100 cfm per watt; een slecht presterende kan rond de 30 cfm per watt liggen.

Hoe groter, hoe beter

Wanneer u de labels controleert, merkt u mogelijk een correlatie op. De ventilatoren met de langste bladen hebben de hoogste efficiëntie en die met de kortste bladen hebben de laagste. Dat is de reden waarom een bedrijf zoals Big Ass Fans grote kontfans maakt. En daarom wilt u ook kleine, kortbladige fans het liefst vermijden.

Lagere snelheden zijn efficiënter

Een ander ding dat opvalt als u naar fan-efficacy-labels kijkt, is dat u meer cfm per watt krijgt als de fan op medium in plaats van op high staat. De enige logische conclusie is om de grootste ventilator te kopen die in de kamer past, waarbij u de juiste hoeveelheid ruimte laat en de fan op de laagste snelheid laat draaien, zodat u comfortabel blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *