Verschillende soorten stopcontacten, maar hoe kies je de beste?

stopcontact

Als jij met een renovatie bezig bent, je bent een nieuwbouwwoning aan het bouwen of je huis aan het opknappen, dan moet je op een gegeven moment nadenken over stopcontacten. En dan is het niet alleen belangrijk waar je deze wilt plaatsen, maar ook welke soort je kiest. Door hier even goed bij stil te staan verbeter je het gemak en de functionaliteit van je woning. Hier vind je een lijst met soorten stopcontacten waaruit je dan kunt kiezen.

Inbouw- en opbouw stopcontacten

Een inbouw stopcontact wordt in de muur verwerkt. Daarvoor moet je de muur dus openleggen en dat doe je alleen als je met een renovatie bezig bent. Het resultaat is een stopcontact dat netjes is weggewerkt en draden die niet meer zichtbaar zijn. Een opbouw stopcontact wordt op de muur bevestigd. De draden gaan er naartoe via een buis die ook op de muur wordt aangebracht. Dit is een goede optie als je je muur niet wilt openbreken om het stopcontact en de draden te kunnen verwerken. Het resultaat kan ook erg netjes zijn, maar is wel duidelijker zichtbaar.

Een buiten stopcontact

Wil je ook stroom hebben buiten, dan heb je een buiten stopcontact nodig. Dit is een speciaal stopcontact dat beschermd wordt met een klepje. Dit klepje zorgt ervoor dat er geen vuil en vocht het stopcontact binnen mag gaan. Als je een buitenstopcontact nodig hebt, let dan op de beschermingsgraad. Daaraan kun je zien welke omstandigheden het stopcontact wel en niet aan kan buiten.

 

Stopcontact met USB

Er worden tegenwoordig ook stopcontacten gemaakt met een USB ingang. Deze zijn bijzonder handig voor het opladen van telefoon, tablet, fotoapparaat of smartwatch. Je neemt dan geen stopcontact in beslag. Daarnaast heb je dan ook geen stekker meer nodig en kun je de USB kabel gewoon direct in het stopcontact doen. Het is handig om een paar stopcontacten met USB te plaatsen, want tegenwoordig worden bijna alle apparaten op die manier opgeladen.

Andere extra opties voor je stopcontact

Een USB poort is niet de enige extra optie die je bij je stopcontact uit kunt kiezen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook stopcontacten met schakelaars om lampen aan en uit te zetten, kun je kiezen uit een dubbel of meervoudig stopcontact en zijn er andere combinaties mogelijk. Heb je kleine kinderen, dan zijn stopcontacten met kinderbeveiliging een goed idee. Ze kunnen dan geen speldjes of andere voorwerpen in het stopcontact doen. Daarnaast zijn er ook andere soorten stopcontacten, zoals coax- of UTP contactdozen.

Welk stopcontact is het beste voor jou?

Zoals je ziet zijn er voldoende opties en ook dan heb je verscheidene variaties. Je moet ook nadenken over de uitvoering en de kleur, bijvoorbeeld. Het beste schakelmateriaal voor jou geeft je de functionaliteiten die je nodig hebt, beschermt indien gewenst (buiten en voor kinderen) en past bij je interieur. Sta hier daarom even goed bij stil, vraag eventueel een specialist om hulp en kies de contactdozen die jouw leven gemakkelijker maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *