Keramische tegels, wat zijn dat precies?

keramische tegels aanleggen

Keramische tegels, je hoort de naam steeds vaker vallen. Wat houdt deze naam precies in en wat is het verschil ten opzichte van andere tegels? Dat deze tegels gemaakt zijn van keramiek is misschien al duidelijk, maar wat is er juist handig of onhandig aan deze tegel?

Oorsprong

Zoals gezegd bestaat een keramische tegel uit keramiek. Een keramische tegel is vervaardigd uit gebakken zand, klei en andere natuurlijke mineralen. Een keramische tegel is dus in tegenstelling tot een tegel van natuursteen een machinaal product. 

Voordelen

Keramische tegels hebben een groot aantal voordelen. De belangrijkste is dat de keramische tegels erg duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn. Tijdens het proces van het creëren van deze tegels worden, doordat er gebruik wordt gemaakt van hoge temperaturen, de poriën van de droge klei dichtgebrand. Door dit proces zijn de tegels erg hygiënisch en kan vuil niet tussen de tegels door of eventueel door de tegel heen. Naast het voordeel van het weinige onderhoud en de duurzaamheid van het product, bestaat er nog een belangrijk voordeel. Je ziet namelijk in weinig huizen dat de grondbedekking van buiten en binnen gelijk is. Dit is met keramische tegels gemakkelijk te realiseren. Keramische tegels zijn namelijk geschikt voor zowel binnens -als buitenshuis. Het enige waar je even op moet letten, is dat je voor buiten wel vorstvrije tegels kiest. Deze zijn wat dikker dan de tegels die binnen gebruikt worden.

keramische tegels
keramische tegels

Nadelen

Toch zitten er enkele nadelen aan de keramische tegels. Deze wegen niet helemaal op tegen de voordelen, maar het is toch handig om even te weten waar je op moet letten, mocht je de keuze maken om gebruik te gaan maken van deze duurzame tegel. Een keramische vloer is over het algemeen een stuk minder warm dan tapijt of laminaat. Wel zijn de tegels erg goed met vloerverwarming te combineren. Er is dus een oplossing tegen koude voeten wanneer je een keramische vloer in je huis hebt, maar het zachte, warme gevoel van een tapijt zal je niet snel gaan ervaren. Hiernaast is er ook nog het nadeel dat de tegel eens in de zoveel tijd gereinigd moet worden. Waar je soms een tapijtreiniger nodig hebt, zal je ook een speciaal reinigingsmiddel nodig hebben voor deze mooi-uitziende vloer. Wanneer we kijken naar de nadelen van een buitenvloer van keramische tegels, valt er eigenlijk weinig op te merken. Het is en blijft zo’n voordeel dat bepaald vuil niet tussen de tegels door zal komen.

Kortom, keramische tegels hebben een boel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld terrastegels. Goede research doen is toch ook belangrijk voordat je de keuze gaat maken om keramische tegels aan te leggen. Eén ding is zeker en dat is dat zo’n vloer er ge-wel-dig uitziet, dit zowel binnen als buiten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *