Veilig wonen en leven; dit is hoe je dat doet

veilig wonen

Veilig wonen kun je op meerdere manieren opvatten. Veilig wonen heeft bijvoorbeeld te maken met ongelukken. De meeste ongelukken gebeuren namelijk thuis. Niet zo gek ook, want een ongeluk zit dan ook in een klein hoekje. Daarnaast heeft veiligheid te maken met inbraak, brand en andere heftige gebeurtenissen. Hoe zorg je ervoor dat je veilig kunt wonen en leven? We leggen het je graag uit.

Beveiligen tegen dreigingen van buitenaf

Een ongeluk hoeft natuurlijk niet door eigen schuld te komen. Ook door effecten van buitenaf kunnen er ongelukken gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen wanneer er bliksem inslaat in een woning. De schade bij blikseminslag kan enorm groot zijn. Daarom is het belangrijk dat je jouw woning voorziet van bliksembeveiliging. Zeker wanneer jouw woning in een open omgeving staat zonder hoge gebouwen eromheen. Jouw woning is dan namelijk een makkelijk doelwit voor blikseminslag.

Beveiligen tegen inbraak

Thuis moet een plek zijn waar jij je veilig voelt. Wanneer er wordt ingebroken in jouw woning kan dit enorme gevolgen hebben voor jouw gevoel van veiligheid en privacy. Naast dat je materiële schade oploopt, is de kans op immateriële schade ook groot. Je kunt namelijk last krijgen van psychische klachten en de angst dat er vaker ingebroken zal worden is groot. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om jouw woning te beveiligen tegen inbraak. Zo is het enorm belangrijk dat je altijd ramen en deuren op slot doet, ook al ga je maar voor een paar minuten weg. Inbrekers hebben slechts enkele seconden nodig om binnen te komen. Daarnaast kun je een camera bij de voordeur ophangen. Dit kan inbrekers afschrikken. Sommige mensen kiezen er ook voor om een bordje bij de voordeur te hangen van een hond die daar waakt. Ga je een paar dagen weg? Zet de lampen dan op een tijdschakelaar, zodat het ‘s avonds lijkt alsof er iemand thuis is omdat de lampen aan en uit gaan ‘s avonds. Natuurlijk kun je ook altijd de buren vragen om een oogje in het zeil te houden.

veilig leven
Hoe kan ik zorgen voor een veilige woning?

Veilige woning voor kinderen

Ook is het, vooral voor kleine kinderen, belangrijk dat zij veilig kunnen spelen en wonen. Zorg er daarom voor stopcontacten op lage hoogte afgesloten zijn met een speciale kinderbeveiliging. Zo kunnen zij hun vingers niet in het stopcontact steken. Zorg er ook voor dat draden afgewerkt zijn, zodat kinderen deze niet kunnen pakken of over kunnen struikelen. Tierelantijntjes op de salontafel staat erg leuk, maar is niet praktisch met kleine kinderen.

Succes!

We hopen dat je iets gehad hebt aan de tips in ons artikel om ervoor te zorgen dat jij veilig kunt wonen en leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *