Een laadpaal voor thuis

Elektrisch rijden wordt steeds populairder, is goed voor het milieu en bovenal beter voor de portemonnee. In Nederland zijn meer dan 40.000 laadpalen maar ook thuis wilt u natuurlijk altijd uw auto kunnen opladen. Waar het bij publieke laadpalen nog maar de vraag is of er daadwerkelijk nog een plek vrij is, bent u bij een laadpaal aan huis altijd verzekerd van een plek. Een laadpaal aan huis is ontzettend handig en tevens goedkoper dan een publieke laadpaal, maar wat zijn eigenlijk de kosten van een laadpaal voor thuis?

Elke maand betaalt u een vast tarief wat u afgesproken heeft met uw elektriciteitsleverancier en dit bedrag ligt doorgaans lager dan het bedrag wat publieke laadpalen rekenen. De kosten van een laadpaal kunnen behoorlijk verschillen, de totale kosten hangen af van de volgende drie factoren:

  • Aanschafprijs en soort laadpaal
  • Installatie kosten
  • Elektriciteitskosten

Aanschafprijs laadpaal

De prijs van een laadpaal wordt berekend op basis van het soort laadpaal, de uitvoering en mogelijke extra montagekosten. Er bestaan ‘normale’ laadpalen en slimme laadpalen met elk hun eigen voordelen. Grofweg gezegd liggen de prijzen tussen de €500,- en €1500,-.

Verschil slimme laadpaal en ‘normale’ laadpaal

Een slimme laadpaal stemt het laden af op het overige stroomverbruik in huis. Deze laadpaal weet precies dat u tussen elf uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends tegen een daltarief uw auto kunt opladen. Hiermee bespaart u veel elektriciteitskosten en u kunt ’s ochtends ‘gewoon’ met een volle accu vertrekken. Slimme laadpalen zijn verbonden met het internet zodat u eenvoudig kunt zien hoeveel kWh er gebruikt is om uw auto op te laden. Verder kan een slimme laadpaal ook duurzame zonne-energie in de auto laden voor wanneer u in het bezit bent van zonnepanelen. Als kers op de taart hebben veel slimme laadpalen een veilige gezichtsherkenning functie waardoor u gemakkelijk de laadpaal kunt gebruiken.

Installatie kosten

Naast de kosten van het aanschaffen van een laadpaal zullen er ook installatie kosten aan verbonden zitten. De installatie kosten zijn gebaseerd op basis van het werk wat moet worden uitgevoerd in de meterkast en de afstand tussen de meterkast en de laadpaal. Wanneer er veel graafwerk moet worden verricht, zullen de kosten vanzelfsprekend hoger uitvallen. De installatiekosten van een laadpaal of wallbox liggen in Nederland ongeveer tussen de €300,- en €2000,-.

Elektriciteitskosten

U betaalt iedere maand een vast tarief wat u heeft afgesproken met uw energieleverancier. De elektriciteitskosten van een laadpaal voor thuis liggen ongeveer tussen de 20 en 35 cent per kWh. Bij publieke laadpalen ligt het bedrag ongeveer tussen de 30 en 60 cent per kWh. Er zit een behoorlijk verschil in de prijs van thuis en openbaar opladen, kies daarom nu ook voor een laadpaal voor thuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *