Schoorsteen laten vegen

Schoorsteen laten vegen

Heb jij al eens je schoorsteen laten vegen? Of vraag je je af waarom dat eigenlijk noodzakelijk is en zie je er niet meteen het nut van in? Als eigenaar of huurder van een woning is het nochtans belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je schoorsteen regelmatig gereinigd wordt. Een schone schoorsteen is namelijk belangrijk voor verschillende redenen!

Het belang van je schoorsteen te laten vegen

Eigenlijk is het van groot belang dat je je schoorsteen regelmatig laat reinigen en dat voornamelijk voor je eigen veiligheid. Als je schoorsteen schoon is dan bestaat er minder kans op een schoorsteenbrand of een CO-vergiftiging. Daarnaast is het schoonmaken van je schoorsteen ook financieel erg interessant. Een schoongemaakte schoorsteen stookt veel efficiënter en verbruikt daardoor minder energie. Dat maakt niet enkel jou, maar ook het milieu erg blij!

Om de hoeveel tijd moet je je schoorsteen laten schoonmaken?

Als er een vaste brandstof verbrandt wordt dan reinig je het best jaarlijks de schoorsteen. Bij een installatie op gas is één keer om de twee jaar voldoende. Wanneer je de installatie die op vaste brandstoffen verbrandt enkel gebruikt als bijkomende verwarming, hoef je deze ook maar eenmaal in de 2 jaar te laten reinigen. Heb je nog een ouder type van schoorsteen of rookkanaal? Kies dan voor een jaarlijkse reiniging. Kijk daarnaast ook eens of je verplicht bent om je schoorsteen te laten vegen en hoe vaak je je schoorsteen dan volgens deze verplichting moet laten schoonmaken.

Belang van schoorsteen vegen
Het belang van het laten schoonvegen van je schoorsteen hangt samen met wettelijke verplichtingen

Wanneer ben je verplicht?

Je bent door de wet verplicht als je schoorsteen aansluit op een centrale verwarmingsinstallatie op stookolie of vaste brandstof. In dat geval ben je dus ook verplicht om naast je schoorsteen heel de installatie te laten reinigen en dat jaarlijks. Bij een centrale verwarmingsinstallatie op gas is een reiniging om de 2 jaar verplicht. Als je een individueel stooktoestel hebt die niet aansluit op een centrale verwarmingsinstallatie (open haard, oliehaard, gashaard) ben je niet verplicht om hem te laten reinigen!

Maar…ook de brandverzekering kan jou dus opleggen om je schoorsteen te reinigen. Meestal is dat dan in je brandverzekeringspolis opgenomen dat je je schoorsteen dient te onderhouden. Het is dan aangeraden om te doen wat er in je polis staat. Bij een schoorsteenbrand kan je dan via een geldig attest de kosten terugbetaald krijgen (of de kans is toch groter).

Als je een woning huurt dan kan ook je huisbaas bepalen of je verplicht bent om hem regelmatig te laten vegen. Hiervoor dien je je huurcontract goed te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *