Krijtverf

Krijtverf

Je ziet en hoort het steeds vaker terugkomen: krijtverf. De één vindt het geweldig, de ander heeft er zo zijn twijfels bij. Maar wat is krijtverf precies? Moet je krijtverf kiezen? Dat en nog veel meer lees je in dit artikel.

Wat is krijtverf?

Krijtverf is een soort verf dat ervoor zorgt dat jouw muur een poedermatte, egale en fluwelen afwerking krijgt. Over het algemeen dekt krijtverf erg goed. Het fijne aan krijtverf is dat het verdund kan worden met water, waardoor jijzelf de dikte van de verf op de muur kan bepalen. Daarnaast is krijtverf een verfsoort die snel droogt.

Voorbereidingen treffen of niet?

In principe zijn er geen voorbereidingen nodig als je aan de slag wil gaan met krijtverf. Wel is het verstandig om houten ondergronden te schuren, met name als de ondergrond gemaakt is van teak of eikenhout. Dit zijn twee delicate houtsoorten, waardoor het gebruiken van grondverf eigenlijk een must is. Door grondverf te gebruiken, voorkom je lelijke gele vlekken en kringen op het hout die je niet altijd mooi weg kan werken met krijtverf.

Krijtverf
Krijtverf is in vrijwel elke bouwmarkt te koop

Hoe breng je krijtverf aan?

Hoe je de krijtverf aanbrengt hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Wil je gaan voor het echte authentieke effect? Dan is een kwast een aanrader. Met een kwast ontwikkel je kwaststrepen die een authentieke uitstraling hebben. Deze uitstraling wordt nog eens benadrukt doordat krijtverf snel opdroogt! Als je liever geen authentieke uitstraling wil creëren, dan kan je ook een verfroller gebruiken. Let er wel op dat er een groot kleurverschil is tussen natte krijtverf en droge krijtverf. Raak dus niet meteen in paniek als je een kleurverschil ziet, wacht even tot de muur droog is.

Kan je nu ook schrijven op krijtverf?

Dit is een veelvoorkomende vraag en het is op zich een best logische vraag. Zoals de naam al doet vermoeden, zou je eigenlijk met krijt los kunnen gaan op een muur, geverfd met krijtverf. Niet is minder waar. De verf waar je op kan krijten heet schoolbordverf. Dit is dus iets heel anders dan krijtverf. Krijtverf is verf die echt alleen zorgt voor de matte uitstraling van de muur, terwijl schoolbordverf op de muur ervoor zorgt dat je één groot notitieblok bij de hand hebt. Ga dus niet compleet los met krijtjes op jouw pasgeverfde muur!

Waar kan ik krijtverf kopen?

Zoals al eerder is gezegd, is krijtverf echt in opkomst. Dit betekent dus ook dat steeds meer bouwmarkten en webshops krijtverf aanbieden. Hierdoor kan je bijna overal krijtverf kopen in verschillende kleuren en varianten. Google maar eens op “krijtverf kopen”, je zal omvallen van verbazing over het aantal zoekresultaten die je voorgeschoteld krijgt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *