Een dakkapel plaatsen

dakkapel

Veel zolders in woningen zijn krappe ruimtes. Vooral met een schuin dak is het soms maar moeilijk om op zolder je voor te bewegen of rechtop te staan. Hier is wat aan te doen. Je kunt een dakkapel (laten) plaatsen. Met een dakkapel sla je ook nog eens twee vliegen in één klap. Je creëert niet alleen meer ruimte, ook de lichtinval zal stukken beter zijn, zodat je van de zolder ook een fatsoenlijke kamer kunt maken. En een extra pluspuntje is dat vaak de waarde van van woning met een dakkapel stijgt. Dit hoeft niet altijd heel veel te zijn, maar je hebt met een dakkapel wel een extra volwaardige kamer erbij.

Diverse vormen

In principe is het zo dat iedereen zijn dakkapel zo uniek kan maken als hij wil. In de praktijk gebeurt dit meestal niet. De meeste woningen zijn voorzien van standaard vierkante dakkapellen. Dit is ook wel begrijpelijk, want deze vorm is het goedkoopst en levert de meeste ruimte op. Een aparte vorm dakkapel kan van buiten misschien wel mooi lijken, maar blijkt van binnen helemaal niet zo praktisch te zijn. Toch is het van belang om goed over de vorm na te denken. Er zijn ook dakkapellen die de vierkante vorm kunnen behouden, maar zijn wel voorzien van een schuin dakje. Dit maakt het net weer iets anders. Wanneer je een architectonische woning hebt met bijzondere vormen, dan kun je het beste een dakkapel ook in deze vorm mee laten lopen. Een standaard dakkapel zou het uiterlijk van de woning flink naar beneden kunnen halen.

dakkapel
Een dakkapel plaatsen op jouw dak zorgt voor veel extra ruimte in huis.

Materialen

Het klassieke materiaal wat voor een dakkapel gebruikt kan worden is hout. Het voordeel is vooral dat het gemakkelijk materiaal is. Wanneer er een beschadiging is, is het simpel om dat deel hout te vervangen. Ook kan je hout in elke kleur schilderen. Dit kan ook een nadeel zijn. Veel mensen vinden het onderhoud aan een houten dakkapel een mindere kant. In dat geval kan je voor een kunststof dakkapel gaan. Het grootste voordeel hiervan is, dat het duurzaam materiaal is, wat geen onderhoud vergt. Het enige onderhoud is, dat je het af en toe moet aflappen. De huidige kunststof dakkapellen zijn er in allerlei kleuren en als het wenselijk is, ook met nerfstructuur. Wil je iets aparts, dan kan je voor een dakkapel van zink gaan. Het ziet er heel modern uit en het is zelfs mogelijk om ook de kozijnen in zink te krijgen. Nadeel van zink is dan weer dat het erg duur kan zijn.

Vergunning?

Hoewel vroeger voor alles een vergunning aangevraagd moest worden is het bouwen van een kleine aanbouw aan de woning toegestaan zonder vergunning. Maar dan nog zijn er wel enkele voorwaarden om vergunningsvrij een dakkapel te plaatsen. Ten eerste moet een dakkapel aan de achterzijde van de woning gesitueerd zijn. De dakkapel moet ook minstens 50 centimeter van het dak van de woning verwijderd zijn, het moet aan enkele isolatiestandaarden voldoen en mag ook niet te hoog worden.

 Naar boven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *