Kleden aan de wand

Kleden aan de wand

Als je eens een keer iets anders aan de wand wilt hebben hangen, of als je gewoon je hele interieur een andere look wilt geven, zou je ook kunnen overwegen om een kleed aan de wand te hangen. Een kleed aan de wand geeft je ruimte direct een heel ander uiterlijk en je kan er een bepaalde sfeer mee creëren. Als je bijvoorbeeld een oosters kleed ophangt, dan geeft dit ook een oosterse sfeer aan je woonkamer. Kleden aan de wand zijn er in verschillende soorten, maten en materialen.

De geschiedenis van wandkleden

Wandkleden, of wandtapijt bestaan al heel lang. Vooral de regionen Frankrijk, Vlaanderen en de Nederlanden, stonden bekend om de wandtapijt productie. Het is ook vanuit deze regio’s waar het oudste wandtapijt uit de 13e eeuw vandaan komt. Vanaf de 14e tot de 16e eeuw waren veel steden in Vlaanderen beroemd om de fabricage van wandtapijten. De stad Brussel werd er zo beroemd mee, dat in de 16e eeuw, maar liefst een kwart van de bevolking, ongeveer 15.000 personen in de wandtapijt productie werkten. Vanaf de 16e eeuw, waren vooral Parijs, Gouda en Amsterdam, de wandtapijt steden. Wandtapijten werden geweven met weefgetouwen. In eerste instantie waren wandtapijten bekleed met religieuze motieven, maar ook mythologische ontwerpen of taferelen uit jachten en oorlogen. Vanaf de 16e eeuw veranderden de motieven en liet men vaak door gerenommeerde ontwerpers een ontwerp maken. Hieronder waren soms ook beroemde schilders zoals Rubens.

Kleden aan de wand
Wandkleden zijn weer helemaal van nu

Het gebruik van wandkleden

Een wandtapijt aanschaffen was vroeger een kostbare gelegenheid. Daarom was dit vooral weggelegd voor de rijken en mensen die in hogere kringen verkeerden, zoals keizers, koningen en edellieden. Vooral Keizer Karel V was een liefhebber van mooi wandtapijten. Als hij weer eens naar een ander deel van zijn rijk verkaste, nam hij steevast zijn wandtapijten mee. De oorspronkelijke functie van een wandtapijt was om de koude wanden te isoleren. Later verschoof dit naar een decoratieve functie, waarbij er soms veel geld betaald werd voor kostbare kleden, omdat men dat als een investering zag. Als je vroeger een wandtapijt had hangen, dan was dit een statussymbool en kon men zien dat je rijk was.

Soorten wandkleden

Ook tegenwoordig worden er nog wandkleden gebruikt, maar hoeft het allemaal niet meer zo kostbaar te zijn als vroeger. Ook is er een veel grotere verscheidenheid in materialen, zodat het niet perse een tapijt hoeft te zijn.

Wandtapijt
De oorspronkelijke wijze van een kleed aan de wand hangen door middel van een wandtapijt. Werden vroegen deze tapijten geweven, tegenwoordig gebeurd dit veelal in fabrieken. De echte kostbare wandtapijten zijn vaak nog steeds op ambachtelijke wijze geweven.

Dekbed (quilt)
Er zijn mensen die quilten als hobby hebben. Men maakt dit normaal gesproken als dekbed of sprei, maar dit kan ook heel goed als een wandkleed gebruikt worden. Het zijn vaak lappen stof die aan elkaar gestikt zijn.

Hout
Ook hout kan gebruikt worden als wandkleed. Dit kan in allerlei vormen gemaakt worden en de oorsprong van houten wandkleden ligt in Azië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *