Engerlingen bestrijden in het gras; zo ga je te werk!

Engerlingen bestrijden

De bodem van je tuin is het huis van allerlei insectensoorten. Ook de larve van een insect die bladsprietkever genoemd wordt. De larve hiervan heet ook wel engerling. Misschien is deze naam of insect je volledig onbekend. Dit beestje is echter veelvoorkomend en kan grote schade aanrichten. Een enkele engerling is in principe niet erg. Het probleem ontstaat pas als er te veel engerlingen huizen in de grond van je gazon, dan gaat je gras namelijk kapot. Naast het probleem zijn er gelukkig ook oplossingen. Als je verder leest weet je hoe je engerlingen herkennen kunt, de manier waarop ze de schade aanrichten, en wat je kunt doen om ze te bestrijden en te voorkomen.

Hoe zijn engerlingen te herkennen?

Engerlingen zijn larven van de bladsprietkevers. Deze larven kenmerken zich met de vorm van hun lichaam. Namelijk de C-vorm. Daarnaast hebben ze een achterlijfje dat verdikt is en een bruine verharde kopje. De kleur van het lijf is anders dan de kleur van hun hoofdje. De kleur van het lichaampje is namelijk geel en wit. Ze leven onder de grond van je gazon. Daar eten ze naar hartenlust de wortels aan van de grassprieten. Voordat de larve verpopt verblijft deze een jaar in de grond. De tijd van de larve verschilt naar de soort. Het kan ook verschillen naar het klimaat. In Zuid-Europa is de ontwikkelingstijd tot ongeveer drie jaar. In andere plaatsen waar het klimaat over het algemeen kouder is zoals in Noorwegen kan de ontwikkelingstijd van de larve duren tot ongeveer vijf jaar. De larve van de bladsprietkever laat zich nooit bovengronds zien. In het winterseizoen gaat hij alleen maar dieper de grond in.

Hoe kun herkennen of de schade komt door engerlingen?

Als je gras er zowel kaal als droog uitziet is de kans groot dat de wortels door engerlingen zijn aangetast. Je gras krijgt als eerste een paar dorre bruine plekken in het gras. Deze breiden zich naarmate de tijd alleen maar meer uit. Als je geen actie onderneemt dan tasten de engerlingen uiteindelijk je gehele gras aan. Uiteindelijk gaan deze kosten oplopen. Begin daarom op tijd met de bestrijding van de larven van de bladsprietkever.

grasveld
Schade aan grasveld voorkomen

Voorkom het ruïneren van je gras

Een plaag van engerlingen komt vaak doordat er een gebrek is aan biodiversiteit in je tuin. Dit houdt in dat de natuurlijke vijanden van het insectje dat de plaag veroorzaakt er niet genoeg zijn. Door het gebrek aan natuurlijke vijanden kan het diertje zich telkens blijven voortplanten. Gelukkig zijn er oplossingen hiertegen. Gebruik bijvoorbeeld planten die een sterke geur afscheiden. Denk hierbij aan citroenkruid of knoflook. Hier houden de engerlingen allerminst van en blijven dus hierbij ver vandaan. Zorg er ook voor dat de biodiversiteit in je tuin wordt vergroot. Probeer bijvoorbeeld heesters, bloemen of coniferen in je tuin te planten. Door deze planten of bloemen in je tuin te planten komen er meer insecten. Deze insecten zijn de natuurlijke vijand van het kleine larfje. Zo creëer je een evenwicht van de natuur en dit voorkomt dat de engerlingen zich kunnen voortplanten en zo leiden tot een plaag.

In elke tuin komen deze vervelende diertjes voor. Bij een teveel ontstaat er al snel een plaag. Breng meer biodiversiteit aan zodat je dit kunt voorkomen. Als je al dorre plekken hebt gespot die ontstaan zijn door engerlingen kun je deze het beste op een natuurlijke manier bestrijden met aaltjes. Op deze manier kun jij het hele jaar genieten van een gezonde tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *