De installatie van koolmonoxidemelders

koolmonoxidemelder installeren

{“type”:”block”,”srcClientIds”:[“4c7dbeaf-6c92-4cbb-bffc-c11ca74202f4″],”srcRootClientId”:””}Koolmonoxidemelders zijn niet bedoeld om gewoon ergens in huis op te hangen of neer te zetten. Op sommige plekken zal de melder niet effectief zijn of zal deze te vaak vals alarm slaan. Dat lijkt ons beide niet een erg geruststellend gevoel. Daarom moet je de koolmonoxidemelders op de volgende plaatsen installeren:

  • Buiten elke slaapruimte
  • Op elke verdieping van je huis
  • Op plaatsen die vereist zijn door de plaatselijke wetgeving

Dit zijn de aanbevolen minima. Het is bijzonder belangrijk om koolmonoxidemelders rondom de slaapkamer deuren te plaatsen. Als een alarm midden in de nacht afgaat, moet het dicht genoeg bij het slaapgedeelten zijn om iedereen in het huis wakker te maken. Simpel gezegd, een goede vuistregel is om koolmonoxidemelders op dezelfde plaatsen te plaatsen als waar je de rookmelders zou plaatsen. Misschien is een combimelder een goede keuze voor jou wanneer de ruimte om het te installeren gering is.

melder slaapkamer
Melder in slaapkamer installeren

Tips bij beschermen tegen koolmonoxide

Om jezelf en je gezin te beschermen tegen koolmonoxidevergiftiging, raden deskundigen aan om koolmonoxidemelders ook in andere delen van je huis te plaatsen. Je kan ze dus hetzelfde behandelen als rookmelders.

In de buurt van koolmonoxide bronnen, maar niet te dichtbij

Plaats koolmonoxidemelders wel op 10-20 meter afstand van veel voorkomende koolmonoxide bronnen in huis, zoals de boiler, oven of kachels. Zorg ervoor dat je de melders niet te dicht bij de bronnen plaatst, omdat dit dus kan resulteren in valse alarmen.

In de buurt van uw aangebouwde garage

Rijdende voertuigen produceren koolmonoxide via hun uitlaatsystemen. Wanneer een auto in beweging is of stationair draait in een open ruimte, vervliegen koolmonoxide en andere emissies en komen ze als vervuiling in de lucht terecht. In afgesloten ruimtes zoals een garage kan de concentratie koolmonoxide echter snel dodelijke niveaus bereiken en je huis binnensijpelen.

Waar niet?

Er zijn zoals eerder vermeld, ook plekken waar koolmonoxidemelders niet tot hun recht komen en dus eigenlijk nutteloos zijn. Wanneer je de juiste beslissing neemt en dus een koolmonoxidemelder in huis haalt, is de plaats van ontzettend groot belang. Waar je de koolmonoxidemelders niet moet plaatsen, is in de buurt van ramen of bronnen van blazende lucht plaatst, die kunnen voorkomen dat je alarm de koolmonoxide niveaus nauwkeurig of ├╝berhaupt detecteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *