Een waterbron boren

Een duurzame oplossing om geld te besparing en je tuin te beregenen is een waterbron boren of spuiten. Het is absoluut een mooie manier om natuurlijk je planten water te geven. Een bronspuiten is de snelste en de goedkoopste oplossing. Er wordt met een slang en een giertank vol water een stalen buis de grond in gespoten. Dat is een filterbuis met daarom heen een filterkous. Het boren van een bron is daadwerkelijk met een boor.

Het mooie aan een waterbron is dat je veel sneller meer water kan op pompen dan het water dat je uit de waterkraan krijgt. Daarnaast is het schoon en zit het vol voedingsstoffen voor de plant.

waterbron waterput boren

Een waterbron boren

Een waterbron slaan is echter wel een specialistisch klusje. Een bron wordt onder hoge druk geboord met water. Het is een aanzienlijke klus, waarbij geboord wordt tot een diepte van 10-20-30 meter. Afhankelijk van voldoende grondwater peil. Gezien de klus zou je verwachten dat de kosten heel hoog liggen, echter dit valt reuze mee. Je moet daarbij denken aan enkele honderden euro’s (150-300 euro). Je kan het dan ook snel terugverdienen.

Het handigst is als je waterpunten aanlegt op verschillende plaatsen in je tuin. Daarnaast is het wel verstandig om de waterkwaliteit eens te laten testen (bijvoorbeeld bij CRV). In veel bronwater zit ijzer. Als je een irrigatiesysteem hebt kan door deze ijzervorming koppelingen dicht slippen. Je kan daarom het beste een filter op je waterbron zetten die het ijzer weg filtert.

Tips over bronwater

Ga je ramen daarom niet wassen met bronwater want dat laat helemaal een bruinige roestkleur achter. Ook de gevelstenen absorberen dit. Een handige truc om een nieuw huis oud te laten lijken is dan wel weer om alle ramen, deuren en kozijnen af te plakken en te besproeien met bronwater.

Wil je echt zeker zijn van je zaak dan kan je ook nog je bodem laten testen bij Eurofins.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *