Portugese tegelvloer

Een Portugese tegelvloer is tegenwoordig helemaal in. In de meeste huizen zie je veelal egale kleuren, echter die zijn ook vaak tijdgevoelig. Dit is nagenoeg niet zo bij Portugese tegels. De motieven zijn vaak al decennia oud en in oude boerderijen en grachtenpanden komen ze maar al te vaak voor.

Een Portugese tegels is 20 x 20 cm. Een Portugese tegel is ca. 2 cm dik waarvan de bovenste 5 mm bestaat uit marmerpoeder. Dit is anders dan keramische tegels die een glazuurlaag hebben. De techniek om een portugese tegel te maken heet Moorse techniek. Het onderste gedeelte van de tegel bestaat uit cement (ze worden ook wel cement tegels genoemd).

De tegel van de Portugese tegelvloer

Om een tegel te maken heb je een patroon nodig in de vorm van een mal. De mal is een soort bakpatroon (net als van een taart). De taart is vervolgens verdeeld in ijzeren afscheidingen (een weerspiegeling van het patroon). Je giet dan vervolgens het marmerpoeder in de verschillende afscheidingen. Waarna je dit gedaan hebt haal je de mal weg.

portugese tegel

De vloertegel wordt vervolgens uitgehard. De Portugese tegel is dan klaar. De tegel heeft een niet geglazuurde oppervalk en heeft daardoor een matte uitstraling en is strak. Door verschillende patroontegels in dezelfde kleuren te gebruiken is het mogelijk een groter patroon op de vloer te leggen. Voor het leggen van patronen zijn diverse websites te vinden. Daarnaast kan je zelfs op maat je vloer intekenen en aangeven hoe het patroon er uit moet komen te zien.

De cementtegel / Portugese tegelvloer biedt oneindig veel mogelijkheden. Het enigste nadeel is dat de tegel 2 cm dik is en dat is toch aanzienlijk. Met betrekking tot vloerverwarming maakt dit niet veel verschil. Maar wil je bijvoorbeeld een tegelvloer leggen op een houten verdiepingsvloer dan kom je toch al gauw een paar cm hoger uit. Een houten verdiepingsvloer moet meestal nog voorbewerkt worden met bijvoorbeeld een zwaluwstaart plaat en betonlaag. Als daarop dan ook nog een Portugese tegel komt dan is de vloer tussen de 8-10 com hoger dan de drempel van de deur.

Inspiratie Portugese tegelvloer

Wil je inspiratie op doen, google dan eens “Portugese tegels”. Een goedkope tegel begint bij 55 euro per m2 en loopt op tot 130 euro per m2. Je hebt tegenwoordig ook een goedkopere oplossing bij de bouwmarkt, zoals de Praxis. Je kan hier keramische tegels krijgen met een Portugees motief. Deze tegels zijn veel goedkoper en minder dik en minstens even mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *