Een maaier die kan Mulchen

Een goede maaier die kan mulchen neemt je werk uit handen, echter voordat je een maaier wilt kopen die kan mulchen zal je goed moeten nadenken over welke keuzes je maakt. Wil je het gras opvangen of juist laten liggen (mulchmachine). Hoe groot is je terrein en hoe snel wil je klaar zijn.

Er zijn grofweg 3 soorten maaiers:

  • Duwmaaiers (accu, benzine, elektrisch en handgrasmaaiers)
  • Zitmaaiers
  • robotmaaiers

Bij alle varianten kan je kiezen voor mulchen of niet mulchen. Mulchen is een machine die in staat is om het gemaaide gras te mulchen (te verkleinen in kleinere stukjes). Je kan aan een grasmaaier zien of hij kan mulchen of niet. Je bekijkt het maaiblad onder de machine. Het moet er in hoofdlijnen uitzien zoals hieronder weergegeven.

toro_detail_E

 

Een maaier die kan mulchen verdeelt het gras

Door het mulchen wordt het gras beter verdeeld op en in het gras, waardoor je minder op liggend afgemaaid gras hebt. Het voordeel daarvan is dat je niet hoeft te harken en ook je groene container niet met gras hoeft te vullen. Daarnaast moet je wel regelmatig maaien. Omdat het gras op het gazon blijft liggen en weer nieuwe voedingsstof is voor het gazon. Het gazon gaat daardoor sneller groeien met als resultaat dat je vaker moet maaien.

Metname als je daarbij ook nog extra de bodem bij voedt met mest dan kan je om de 3 dagen aan het maaien zijn. Ook niet verteerde delen zou je nog eens mee kunnen nemen in de maaibeurt daarna. Mulchen heeft dus voordelen maar ook nadelen.

Wanneer wel en wanneer niet een mulch maaier

Als je een niet te grote tuin hebt, minder dan 100 m2 en een mooi gazon wilt is mulchen niet de meest ideale oplossing. Je hebt ook vaak plaats genoeg in je groene container om het afgemaaide gras kwijt te kunnen. Daarnaast zit het maaidek van een kleinere machine korter op het gras en is het gras dichter van een kleine tuin.

Voor mulchen heb je vaak een wat zwaardere grasmaaier nodig. Die kan dan ook sneller uit in een grote tuin. Ook bespaar je daarmee onnodige ritjes naar de container of mestvaalt.

Laat je goed voorlichten en denk ook zelf goed na wat voor persoon je bent. Ben je heel druk in de tuin en ga je voor mooi resultaat of wil je graag snel klaar zijn en zijn de details niet zo belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *