Een lichtstraat op een plat dak

Wanneer je aan huis een uitbouw hebt met een plat dak dan komt het vaak voor dat je te weinig lichtinval hebt. Dat kan je verbeteren door aan de voorzijde een extra raam of schuifwand te plaatsen. Dat is echter een vrij dure aangelegenheid. Je zal bijvoorbeeld voor een extra raam op de eerste plaats een vakman nodig hebben om het raam te plaatsen. Eerst zal je het raamkozijn laten maken en daarna zal men de ruimte moeten maken waar het raam geplaatst wordt. Wanneer dat is gebeurd zal het geheel weer afgewerkt moeten worden. Ook de binnenmuren, die in de meeste gevallen ook beschadigd zullen zijn. Het is gemakkelijker en goedkoper een lichtstraat te plaatsen.

Plat dak
Een lichtstraat op een plat dak plaatsen is zeker mogelijk. Een lichtstraat kan je zien als een lange platte lichtkoepel. De afmeting zijn behoorlijk. Je kan gemakkelijk een lichtstraat aanschaffen van 60 cm x 240 cm. Je maakt voor zo’n lichtstraat eerst de ruimte op het platte dak en dan kun je hem plaatsen. Nu is het verstandiger om daar, waar je lichtstraat koopt, af te spreken dat zij het ook plaatsen. Wanneer er dan achteraf problemen zouden ontstaan, door bijvoorbeeld een lekkage, dan ben je ervoor verzekerd en dat ben je niet als je alles zelf doet. Voordat je het plaatst kun je eerst een paar offertes opvragen en ook de afspraak maken dat het geplaatst wordt.

lichtstraat
Een lichtstraat zorgt voor meer lichtinval en geeft een stoere en warme uitstraling van je woning.

Materiaal
Je kan een lichtstraat nemen met een aluminium frame. Dat is beter dan staal omdat dat regelmatig geschilderd zal moeten worden. Voor het doorzichtige deel kan je glas, acrylaat of polycarbonaat gebruiken.
Glas heeft het voordeel dat het goed licht doorlaat en isolerend is. Men zal nooit enkel glas nemen. We gebruiken minimaal twee lagen glas, waartussen een luchtledig ruimte zit. Deze kan extra worden opgevuld door een gas waardoor de isolatiewaarde extra toeneemt. Tegenwoordig maakt men zelfs al gebruik van drie of vier lagen glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *