Dit is wat je moet weten over zonnepanelen

verduurzaming woning

Vroeger als iemand zonnepanelen op zijn dak had geplaatst viel dit op en was dit het nieuws van de dag. Tegenwoordig is het niet meer dan logisch. De prijzen van de zonnepanelen zijn een beetje omlaag gegaan en door middel van subsidies zijn zonnepanelen steeds toegankelijker geworden voor mensen om de overstap naar schone energie te maken. Daarbij maakt het niet uit of je het nu doet voor het milieu of omdat de kosten simpelweg lager worden. Als je een beetje ingelezen bent in zonnepanelen dan weet je dat per zonnepaneel en per aanbieder zowel de prijs als de levensduur van een zonnepaneel erg kan verschillen. Een goed moment dus om zonnepanelen weer eens onder een vergrootglas te leggen.

Zonnepanelen en de voordelen hiervan

Voor het opwekken van de energie die je nodig hebt voor je huishouden ben je met zonnepanelen niet meer van een energieleverancier afhankelijk. Wist je dat je zelfs energie kunt terug verkopen? Als je meer energie opwekt dan dat je verbruikt kun je dit aan je energieleverancier verkopen en krijg je hiervoor een bedrag. Dubbele winst dus. Oh, en tegenwoordig zijn zonnepanelen goedkoper geworden.

Financiële regelingen

In 10 jaar tijd is de introductie van zonnepanelen als een lopend vuurtje gegaan. Dit komt natuurlijk ook mede door verschillende subsidies die, vooral voor bedrijven en grootgebruikers, zonne-energie wel heel erg interessant maakte. Die subsidies zijn tegenwoordig afgeschaft, maar daar kwamen wel verschillende financiële regelingen voor in de plaats zodat de aankoop en het gebruik van zonnepanelen net zo interessant bleven.

stroomgebruik in huis
Duurzaam stroomgebruik in huis

De aankoopkosten

Vroeger kon je in 10 jaar je investering in zonnepanelen hebben terug verdient. Tegenwoordig is dat al binnen 5 tot 6 jaar. Zonnepanelen worden met de jaren goedkoper om te kopen. Dit komt doordat de techniek van zonnepanelen steeds meer verbeterd wordt. De aankoopkosten van zonnepanelen bestaan uit:

• De aansluiting op het stroomnet inclusief omvormer
• Het installeren van de panelen (arbeidskosten)
• De eventuele vergunning en subsidies
• De zonnepanelen

Het stijgen van de prijs van energie

Nog een andere reden (maar zeker niet de minste) dat zonnepanelen interessant maakt. Er wordt verwacht dat de prijs van energie gaat stijgen in de aankomende jaren. Hierdoor ga je alleen maar sneller je investering in zonnepanelen eruit kunnen halen.

Iedere aanbieder van zonnepanelen biedt deze aan voor een andere prijs. Dit kan dus nogal verschillen. Door concurrerende aanbieders en ook door het aantal aanbieders is de prijs van zonnepanelen nergens meer extreem hoog. Ondanks dat is het wel slim om eerst verschillende aanbieders van zonnepanelen te vergelijken. Hierbij moet je dan ook zeker de kleinere aanbieders niet vergeten. Deze hebben tegenwoordig voor particulieren die hun eigen energie willen opwekken erg interessante pakketten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *