Welk soort dekbed past bij mij?

soort dekbed

Een dekbed gebruik je ’s nachts in bed om je lekker warm te houden, zodat je heerlijk kunt slapen. Tegenwoordig valt er veel te kiezen op het gebied van dekbedden, want er zijn allerlei soorten verkrijgbaar en iedereen heeft weer andere wensen. Zo vindt de ene het fijn om een donzen vulling te hebben, terwijl anderen liever de voorkeur geven aan wol, tencel of katoen. Ben jij ook benieuwd naar wat de voordelen en nadelen zijn van deze vullingen? In dit artikel leggen we het uit en laten we je weten hoe je het beste dekbed kiest. 


Dons

Dons is een veel gebruikte vulling voor dekbedden. Dit is niet gek, want donzen dekbedden zijn het meest comfortabel van alle soorten dekbedden die er bestaan. Het grote voordeel van dons is dat het een isolerende eigenschap heeft, terwijl het tegelijkertijd ook lichtgewicht is. Dons is goed in staat om lucht vast te houden, dus koud zul je het niet snel hebben onder een donzen dekbed. Ook zorgt een donzen vulling ervoor dat het dekbed goed geventileerd wordt, omdat dons een zeer kleine massadichtheid heeft. Wel is het belangrijk dat je een donzen dekbed elke dag eventjes goed schudt, zodat alle donsveertjes zich goed kunnen verdelen en je dus over het gehele dekbed een goede isolatie blijft behouden. 

Donzen dekbedden zijn in allerlei kwaliteitsklassen verkrijgbaar. Meestal wordt dons samen met veren als vulling gebruikt. Hoe meer dons je hebt, des te beter de kwaliteit is. Veren zijn namelijk wat harder en dit kan nogal door het tijk (de stof om het dekbed) prikken. Verder isoleren veren minder goed dan dons. Donzen dekbedden van de beste kwaliteit bestaan voor 90% of meer uit dons. Houd er ook rekening mee dat er verschillende soorten dons bestaan. Dons afkomstig van een eidereend wordt gezien als de beste kwaliteit, omdat dit heel goed kan isoleren. Ganzendons is ook populair, maar isoleert iets minder goed. Dons afkomstig van een eend is het meest inferieure soort, maar wel het goedkoopst. In het algemeen is dons redelijk duur, dus eenden dons kan dan een prima optie zijn. 


Wol

Wol reguleert vocht heel goed, dus een wollen dekbed is zeer geschikt voor degenen die ’s nachts veel zweten. Wol kan namelijk veel vocht opnemen en afvoeren, zonder nattig of klam aan te voelen. Verder is wol van zichzelf vuil-afstotend dankzij het stofje lanoline, dus wol wordt niet gauw viezig. Het enige wat je wel regelmatig moet doen bij wol, is luchten. Wol houdt je heerlijk warm, maar daar staat wel tegenover dat wol het zwaarste soort stof is van alle soorten dekbed die in dit artikel worden besproken. 


Katoen

Katoen ligt een beetje tussen wol en dons in. Dit wil zeggen dat katoenen dekbedden relatief licht zijn, maar ook goed vocht kunnen reguleren. Verder kan katoen ook goed warmte isoleren en kun je het prima zelf wassen. Ook is katoen een relatief goedkoop materiaal. Katoen is een prima optie voor een dekbed als je een niet al te warm dekbed zoekt. 


Tencel

Tencel is een redelijk nieuw soort materiaal en is dus nog een beetje onbekend. Toch is te verwachten dat tencel snel aan populariteit zal winnen, want tencel is warm, licht en neemt goed vocht op. Tencel is afkomstig van viscose, een stof die je terug kunt vinden in hout. Als je dus veganistisch bent, maar wel graag een dekbed wilt dat dezelfde eigenschappen heeft als wol of dons, dan is tencel een uitstekend alternatief. Het nadeel is wel dat tencel op dit moment nog best wel prijzig is. 

dekbed dons
Welk dekbed spreekt jou het meeste aan?


Andere soorten vullingen

Naast de zojuist besproken materialen, bestaan er ook synthetische stoffen. Polyester is waarschijnlijk de bekendste hiervan. Synthetische vulmaterialen zijn goedkoop, maar wel van mindere kwaliteit dan natuurlijke materialen. Synthetische stoffen ventileren en isoleren minder goed, maar zijn wel geschikt voor mensen die allergieën hebben voor bijvoorbeeld huisstofmijt. Verder zijn synthetische materialen makkelijk zelf te wassen in de wasmachine. 


Conclusie

Zoals je kunt lezen, bestaan er veel verschillende soorten vulmaterialen voor dekbedden. Als geld niet het probleem is, dan kiest men meestal voor dons. Dons is duur, maar voelt lekker zacht, licht en heerlijk comfortabel aan. Goedkopere alternatieven zijn wol, tencel, katoen en synthetische stoffen. Alle soorten hebben weer hun eigen voordelen en nadelen, maar dat is voor ieder persoon weer verschillend net zoals de juiste afmetingen van een dekbed De een kiest voor een dekbed van 240×200 en de ander voor 200×200. Je kunt dus het beste voor een dekbed gaan dat bij jouw persoonlijke wensen past!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *