Natuursteen in de woonkamer

Wanneer de vloer in je woonkamer aan vervanging toe is, of je wilt eens een keer wat ander, dan kan je overwegen om een natuursteen vloer te (laten) leggen. Wanneer je een natuursteen vloer in je woonkamer hebt, ben je gegarandeerd dat je woonkamer een luxueuze uitstraling krijgt. Ook heeft natuursteen het voordeel dat het zeer duurzaam is. Een natuursteen vloer gaat een leven lang mee en is, afhankelijk welke natuursteen je kiest, krasvrij en bestand tegen stoten. Je hebt een keus uit veel verschillende soorten natuursteen. Elk soort heeft weer zijn eigen voor- en nadelen, zodat er altijd wel een natuursteen is die bij jouw smaak past.

Marmer

Een geliefde natuursteen die vaak voor vloeren gebruikt wordt is marmer. Maar marmer laat zich ook gebruiken voor andere delen, zoals traptreden, vensterbanken en wasbakken. Marmer is een kalkhoudend steensoort die vrij gemakkelijk te bewerken is. Je kan kiezen voor gezoet of gepolijst marmer. Gezoet marmer is een marmer dat glad is afgewerkt, maar niet zo glanzend is als gepolijst marmer. Wanneer je de vloer intensief gebruikt is het ook aan te raden om gezoet marmer te gebruiken, daar gepolijst marmer sneller minder mooi wordt. Wat wel een absolute noodzaak is, om marmer te impregneren tegen vocht en vlekken. Gebruik bij het onderhoud van een marmeren vloer nooit chemische middelen, daar is dit gesteente niet tegen bestand.

Natuursteen in de woonkamer
Marmer is een prachtige natuursteen

Graniet

Als je een absolute kwaliteitsvloer wilt hebben dan moet je voor graniet gaan. Graniet is een keiharde steensoort, die is ontstaan van gestolde lava. Dit maakt graniet in tegenstelling tot marmer niet poreus en kan het ontzettend veel hebben. Met graniet heb je de garantie dat de vloer slijt- en krasvrij is. Ook bij graniet kan je beter voor gezoet graniet kiezen, omdat op gepolijst graniet krassen eerder te zien zijn. Graniet kan wel heel koud aanvoelen. Daarom is het aan te bevelen om onder een granieten vloer vloerverwarming aan te leggen.

Leisteen

Leisteen is niet alleen binnen voor binnenshuis maar ook in tuinen is leisteen behoorlijk in opkomst. Leisteen is wel wat minder sterk dan graniet en marmer en kan ook gaan schilferen. Dit betekent dat leisteen wel regelmatig onderhouden moet worden. Wel is het mogelijk om met water en een schuursponsje lichte krassen te verwijderen. Afhankelijk van de streek waar de leisteen vandaan komt, wordt de kleur bepaald. Belgisch leisteen is bijvoorbeeld donkerblauw tot grijszwart, terwijl Aziatisch leisteen meer gekleurd is.

Basalt

De eigenschappen van basalt zijn het beste te vergelijken met graniet. Ook basalt is een vulkanisch gesteente en meestal in grijze kleurtinten verkrijgbaar. Er zit in basalt soms wel enig kwaliteitsverschil. Sommige soorten zijn wat krasgevoeliger dan andere basalt soorten. Basalt vloeren zijn voor qua kleur heel geschikt voor moderne interieurs.

Kalksteen

Kalksteen kan onderscheiden worden in harde kalksteen en zachte kalksteen. Hierin komt de kwaliteit naar voren. Harde kalksteen is een harde steensoort, die zeer geschikt zijn op plekken die intensief gebruikt worden. Zachte kalksteen bestaat uit veelal een witte steensoort met kleurschakelingen in zachte en warme kleuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *