Laurier Rotundifolia

Laurier Rotundifolia

Laurier rotundifolia als haagplant

Laurier rotundifolia wordt ook laurierkers genoemd. Deze naam is voor ons gemakkelijker te gebruiken en is de rechtstreekse vertaling van de Latijnse naam “Laurocerasus”. Deze plant is een uitzonderlijk goede haagplant omdat ze dertig tot zestig centimeter per jaar kan groeien. Het is een sterke plant en groeit in bijna elke bodemsoort. Alleen in heel kalkrijke bodems gaat de groei wat trager. De laurier rotundifolia is een struik die even goed groeit in volle zon als in de schaduw.

Planten van de laurier

Vanaf midden oktober tot half april is het de ideale periode om de laurier te planten. Voor het vormen van een haag kunt u gebruik maken van planten die al tot 2 meter hoog zien. Wanneer u toch nog wil planten na half april zult u meer moeten uitgeven omdat ze vanaf die tijd niet meer gerooid worden op “blote” wortel en alleen maar in potten verkrijgbaar zijn. Als u goed gevormde planten koopt moet u slechts een plant om de meter zetten om een haag te vormen.

Laurier Rotundifolia
Laurier Rotundifolia is een zeer goede haagplant.

Het onderhoud van de haag

Aangezien de laurier rotundifolia een snelgroeiende plant is, zal er regelmatig moeten gesnoeid worden om de vorm en de hoogte te behouden. Het beste is om de haag van bij het begin twee tot driemaal per jaar te snoeien. Jonge planten zijn vorstgevoelig en worden best pas in maart gesnoeid. U kunt dan direct ook de takken die eventueel bruin zien door vorstschade wegknippen. Daarna zullen zich direct jonge scheuten ontwikkelen die in juli, na de bloei, wat kunnen bijgeknipt worden. In september is het tijd voor de vorm snoei. Maak gebruik van een goed snijdende snoeischaar en knip alleen de takken. Bladeren die geknipt worden zullen bruin worden en vallen na enige tijd af. U zult merken dat de plant tijdens de snoei een aangename amandelgeur verspreidt. De geur op zich in ongevaarlijk maar het innemen van het sap is niet zonder gevaar omdat het giftig is. Het gif ontstaat doordat de plant zichzelf wil beschermen tegen allerlei ziektes.

Verwaarloosde struik terug in vorm brengen

Wanneer de haag om een of ander reden toch verwaarloosd is, kunt u de laurier ver terugsnijden. U kunt de haag een meter of zelfs meer inkorten. De laurier rotundifolia zal zonder probleem weer uitlopen op het blote hout. Na enkele weken verschijnen de eerste knoppen waaruit de nieuwe bladeren zullen groeien.
U merkt het, de laurier rotundifolia is een ideale haagplant die uw tuin afschermt en niet alleen voor privacy zorgt maar ook vlinders, bijen en fluitende vogels aantrekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *