Klokken: tijdloze instrumenten die je interieur opvrolijken

Houten klok

In dit artikel gaan we met je bespreken waarom klokken nog steeds actueel zijn, wat voor soorten klokken er zoal zijn en wat de verschillen zijn.

Heel vroeger hielden mensen de tijd bij door te kijken naar de stand van de zon, de maan en de sterren. Later deden ze dat via een zonnewijzer en ongeveer 1.000 jaar geleden vond de Fransman Gerbert de mechanische klok uit.

Tegenwoordig houden de meeste mensen de tijd in de gaten via hun mobiele telefoon, wat je ook als een klok zou kunnen beschouwen. De meeste mensen zullen bij het woord ‘klokken’ echter denken aan een heel ander soort klok.

Digitale en analoge klokken

Vroeger bestonden er alleen analoge klokken. Tegenwoordig zijn de digitale exemplaren erg populair. Analoge klokken hebben gewoonlijk een wijzerplaat en werken via mechanische bewegingen of via quartz-bewegingen. Een digitale klok toont alleen cijfers.

Klokken als decoratie

Veel mensen kopen klokken vanwege hun decoratieve waarde. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld:

  • Pendules
  • Wandklokken
  • Koekoeksklokken
  • Staande klokken

Wat betreft de uitvoering zijn er vele mogelijkheden. Er zijn talloze winkels waar je ze kunt kopen, van strak en modern, tot stijlvol en antiek. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een industriële uitstraling maar er zijn ook veel mensen die juist gaan voor een landelijke uitstraling.

Designklokken

Er zijn talloze designers die zich hebben gericht op het maken van prachtige designklokken. Zo heeft de onlangs helaas overleden Jan des Bouvrie een aantal fraaie exemplaren ontworpen.

Uiteraard zijn er vele soorten designklokken, zoals Karlsson wandklokken verkrijgbaar, ook als je een klein budget hebt.

Een designklok is absoluut een geweldige aanvulling op je interieur. Je kunt er uiteraard op zien hoe laat het is, maar het zal vooral een gespreksonderwerp zijn bij je gasten. Je kunt ze onder andere kopen bij speciaalzaken, maar bijvoorbeeld ook bij webshops en grote ketens.

Mooie klok
Mooie antieke klok

Antieke klokken

Er is een levendige handel in antieke klokken. Liefhebbers van antiek zijn van alle tijden en de antiekzaken varen er wel bij. Ook op veilingen kom je ze veel tegen, zowel bij fysieke veilingen als bij online-veilingen.

Ben je dus op zoek naar een antieke klok, dan heb je allerlei mogelijkheden om een exemplaar te vinden waar je enthousiast over bent.

Tot slot

Er zijn zoals we besproken hebben heel veel soorten klokken, voor elk wat wils. Of je nu een analoge of een digitale klok zoekt, een antieke klok of een designklok, een grote klok of een miniklok, er is er altijd eentje te vinden die in jouw interieur past. We kunnen zonder meer concluderen dat we niet zonder klokken kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *