Het voorjaarsonderhoud van je zwembad

Heb je een zwembad in je tuin dan is het weer tijd voor het grote voorjaarsonderhoud. Hierbij een stappenplan om je zwembad klaar te maken voor het nieuwe seizoen.

Stap 1: je zwembad grof schoonmaken
Eerst moet je al het grove vuil uit je zwembad verwijderen. Dit om te voorkomen dat de afvoer bij het afvoeren van het water niet verstopt raakt. Gebruik hiervoor een oppervlakteschepnet en een bodemschepnet. Dit is in veel gevallen alleen van toepassing indien je niet beschikt over een zwembadafdekking.

Stap 2: water uit het zwembad laten lopen
Om kalkaanslag en aangekoekt vuil te verwijderen dien je het water uit het zwembad te laten lopen. Laat alle water uit het zwembad lopen anders kunnen de schoonmaakmiddelen hun werk niet optimaal doen. Op deze manier kun je het zwembad effectief en hygiënisch reinigen. Overigens geldt dit niet als je zwembad in de grond is ingebouwd. Het water zorgt namelijk voor de nodige stabiliteit van je zwembad.

Stap 3: de basisreiniging
Nu is het tijd om de bodem en de wanden van je zwembad te reinigen. Hiervoor kun je gewoon een basis schoonmaakmiddel gebruiken. Dit schoonmaakmiddel zal voldoende zijn om het aangekoekte vuil en kalkaanslag los te weken. Een basis schoonmaakmiddel zal kunststof niet aantasten. Is je zwembad van gevoeliger materiaal zoals natuursteen of heb je armaturen die gevoelig zijn voor chemische middelen pas daar dan mee op. Afhankelijk van de mate van vervuiling moet je het basis schoonmaakmiddel met water verdunnen in de verhouding 1:3 tot 1:10. Wrijf de wanden en de bodem hier goed mee in en laat het dan zo’n 5 tot 10 minuten inwerken. Hierna breng je een tweede laag van het basis schoonmaakmiddel aan en spoel je je gehele zwembad goed af. Gebruik voor het aanbrengen van het basis schoonmaakmiddel enkel een spons of een speciaal daarvoor ontwikkelde zwembadborstel. Laat het schoonmaakmiddel enkel inwerken en pas op dat het niet indroogt.

Stap 4: het hardnekkige vuil van de randen verwijderen
Er bestaan speciale schoonmaakmiddelen voor het verwijderen van roet en vet. Hiermee kan je heel gemakkelijk al het vuil wat aan de randen van het zwembad zit vastgekoekt verwijderen. Je kunt ervoor kiezen om dit middel direct op de randen te aan te brengen, maar je kunt het ook in een sponsje gieten en daarmee de randen schoonmaken. Wanneer je het middel aan de randen hebt aangebracht, laat je het een tijdje inwerken. Daarna kun het met voldoende water afspoelen. Is de rand nog niet voldoende schoon, herhaal de behandeling dan.

Stap 5: uitspoelen
Je moet nu het zwembad grondig uitspoelen. Wanneer er resten schoonmaakmiddel blijven zitten, wordt je zwembad bij het vullen een schuimbad. Gebruik wel de juiste schoonmaakmiddelen en geen huishoudschoonmaakmiddelen. Deze middelen kunnen namelijk invloed uitoefenen op de onderhoudsproducten voor het water, zodat het minder effectief wordt. Controleer voor het vullen ook het filtersysteem en vervang eventueel het filterzand.

Periodiek onderhoud:
• Controleer zeer regelmatig of de filters schoon zijn en de pomp nog regelmatig draait.
• Door middel van terugspoeling dien je 1x per week het zand te reinigen.
• Controleer ook 1x per week de PH waarde van het water.
• Reinig regelmatig de bodem met een bodemreiniger en het water met een schepnet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *