Afval scheiden

Afval scheiden

Momenteel is er in veel gemeenten nogal wat te doen over het scheiden van afval. Het milieu speelt hier uiteraard een belangrijke rol bij, maar afgezien daarvan is er ook het praktische aspect:

De plekken om afval gescheiden in te leveren en het beleid van een gemeente:

Nadat enkele decennia geleden de vuilnisbak uit het straatbeeld verdween, kwamen daarvoor in de plaats de containers.
Tot pakweg tien jaar geleden was het in de meeste gemeenten de gewoonte om grijs en groen afval bij de mensen thuis op te halen. Op plekken waar hoogbouw was werden verzamelpunten gemaakt, al dan niet ondergronds.
Later kwamen er zogenoemde milieuparkjes waar men ook papier, glas en textiel kwijtkon.
Weer later kwamen er in veel gemeenten aparte containers om thuis papier te verzamelen. Deze containers, veelal blauw, wordenom de paar weken geleegd. Het voordeel daarvan is dat men niet meer met oud papier naar het milieuparkje hoeft te sjouwen en er minder rondslingerend papier is. Nadeel voor veel mensen echter is de plek die al die containers thuis innemen.
Momenteel zijn er ook containers om plastic in te zamelen.
Op het moment is er in veel gemeeenten een discussie gaande om omgekeerd afval in te zamelen: zoveel mogelijk afval thuis scheiden en laten ophalen en het restafval, veelal weinig naar het milieuparkje brengen.

Afval scheiden
Afval scheiden is voor verschillende dingen erg belangrijk. Doe jij het al?

De motivatie van de bewoners om afval te scheiden:

Aan de ene kant willen mensen het zich zo makkelijk mogelijk mogelijk maken, aan de andere kant speelt de al genoemde ruimte ook mee in de wil om al dan niet afval te scheiden.
Thuis afval scheiden neemt niet alleen veel ruimte in beslag, maar gaat in veel gevallen ook stinken. Mensen zonder tuin of schuur kunnen de bakken niet kwijt en moeten ze noodgedwongen voor hun huis zetten. Dit geeft een ontsierend beeld. Mensen met een tuin of schuur hebben toch vaak last van de stank.
Kortom, de gemeenten zijn er nog niet over uit wat nu de beste oplossing is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *