Eigen huis zonnepanelen

 

Zonnepanelen op je eigen huis is tegenwoordig de bekendste manier om te besparen op de energierekening en energieneutraal stroom te verbruiken. Een echte groene oplossing, echter waar moet je op letten.

Zonnepanelen eigen huis: een groene oplossing

Allereerst zal je een dak moeten hebben of een veld met een open zonsinval (geen bomen of schaduw van andere gebouwen). Daarnaast is de ideale hoek 30 graden en de panelen gericht op het zuiden brengen het meeste rendement op. Een gemiddeld huis verbruikt ca. 1.400 m3 gas en 3100 kW stroom per jaar. Omgerekend komt het stroomverbruikt uit op ca. 14 zonnepanelen per jaar. Een gemiddeld zonnepaneel levert 250 kW op jaarbasis.

eigen huis zonnepanelen
Dit is een voorbeeld van eigen huis zonnepanelen

Naast zonnepanelen voor eigen huis en stroom is het ook mogelijk via moderne oplossingen te kijken naar zonnewarmte voor vloerverwarming. Gas is veelal de hoogste kostenpost van de energierekening. Stroom is immers niet zomaar in te zetten op je huis te verwarmen. Sinds enkele jaren kan zonnewarmte helpen om een het water in een boiler voor te verwarmen die vervolgens aangesloten wordt op de cv ketel. Het voorverwarmde water circuleert dan mee in hetzelfde circuit van de vloerverwarming en radiatoren waardoor de cv minder hoeft bij te stoken.

Subsidies en vergunningen zonnepanelen

Volgens de woningwet hoef je geen vergunning aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen eigen huis. Het wordt wat anders op het moment dat je woning is aangewezen tot gemeentelijk of een rijksmonument. Ook als je zonnepanelen op grond wilt plaatsen zonder dat het daarvoor bestemd is zal gekeken moeten worden naar de juridische mogelijkheden. Daarvoor zal je contact op moeten nemen met de gemeente.

Rendement zonnepanelen

Er zijn vele websites beschikbaar die het rendement voorrekenen van de installatie van je zonnepanelen eigen huis. Het advies bij het installeren van zonnepanelen en de aanschaf er van is nadrukkelijk dit bij een erkend bedrijf te doen en een uitvoerige berekening te laten doorvoeren voor het desbetreffende locatie. De helling van het dak, de kwaliteit van de zonnepanelen, omvormers, de kwaliteit van de balken die het frame van de zonnepanelen moeten dragen en de ligging t.o.v. de zon bepalen in zeer grote mate het rendement. Daarnaast wordt een overcapaciteit teruggeleverd op het net en voor een tekort zal je bij moeten betalen. Je krijgt minder geld voor de overcapaciteit dan als je tekort hebt. Het is daarom zeker zinvol dat een adviseur je voorlicht en zijn gevoel over te behalen rendementen uitspreekt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *